• Lynrask levering
  • Fri frakt over 500,-
  • Åpent kjøp 30 dager

Primus om vinteren

Ingenting vekker appetitten mer enn en lang dag på eventyr i friluft. Det beste er da et måltid ute i naturen for å dempe den. Primus er globalt kjent for sine bærbare utendørs turkjøkken. Her vil Johan Skullman, svensk overlevelsesekspert og en del av Primus test team, avsløre tips og triks hvordan best nyte et utendørs måltid selv om vinteren.
Å tenne en brenner om vinteren kan være litt vanskelig, men ikke nødvendig: Du må bare vite hva du skal gjøre og takle de hindringer som kan oppstå i kulde, vind og de påståtte vanskelige forhold. Nedenfor er et utvalg av produkter som passer en hard vinter.

Søk ly fra vinden

Sterk vind kan gjøre matlaging vanskelig. Søk beskyttelse fra hytter, steiner eller store trær. Et annet alternativ til ly for vinden for brenneren er en kunstig barriere laget av snø. Du kan enkelt bygge en med spade hvis snøen tillater det.
Selvfølgelig kan du tenke at du kan lage mat i teltet. De fleste produsenter av telt eller brennere vil si: dette er strengt forbudt. Hvorfor? For opplagte årsaker: du kan skade deg selv eller til og sette ditt liv i fare. Jeg husker nok av situasjoner hvor vi ikke har hatt noe annet alternativ enn å lage mat i teltet. Men matlaging inne må alltid være det aller siste alternativet, og det er viktig å virkelig vite hva du gjør. Ved bruk av forteltet for ly må du være veldig erfaren i å bruke brenneren din, at du er 100% våken og at du følger noen alvorlige sikkerhetsregler:
• Start med å grave et hull i snøen i forteltet.
• Pass på at det er god ventilasjon.
• Hold konstant øye med brenneren

Det handler om ventilasjon

Dårlig ventilasjon av et telt øker faren for karbonmonoksid forgiftning: Tretthet er et tegn på kullosforgiftning. Hvis det er flere i teltet, følg med på hverandre nøye. Hvis du er alene bør du unngå å bruke ovnen inne i teltet hvis det er mulig. De første tegn på høyt karbonmonoksid nivå er vanligvis at flammen begynner å pulsere og «puffe». Med brenneren plassert i et hull, vil denne effekten vises enda tidligere på grunn av mangel på oksygen. Og dette er definitivt ingen ulempe … det er en livreddende indikator: Dersom pulseringen og «puffingen» skjer, slå av brenneren umiddelbart og åpne teltet og sørg for gjennomlufting. Det handler om ventilasjon!
Lette telt er vanligvis laget av syntetiske stoffer – alle er svært brannfarlig. Dermed må du være sikker på at brenneren står stabilt (f.eks på en treplanke) og at ingenting brannfarlig som sitteunderlag, dunjakke, sovepose, etc. ligger like ved.
Til slutt, jeg tror det er av stor betydning at du utvikler et forhold med din brenner / kjøkken og det betyr at du har en plan for vedlikehold og trene på å bruke brenneren hjemme før du går ut!

Valg og håndtering av drivstoff

Mitt favorittdrivstoff – i tre av fire sesonger – er LPG gassbokser. De er praktisk å bruke, har høyest energiinnhold og de minst avgass Så jeg bruker dem til matlaging når de er tilgjengelige. Imidlertid har LPG en stor ulempe: Det kan være for kaldt til å bruke den. Gassen som er væske under trykk på boksen, fordamper ikke lenger. Å riste boksen er ikke et alternativ på de fleste brennere på grunn av stikkflammer som kan forårsake alvorlige skader eller sette teltet på brann. Det hjelper å holde boksen varm (innenfor jakken eller i soveposen), men bare til et visst punkt. Du bør også se etter gassblandinger som inneholder en høyere andel av propan som fordamper bedre i lave temperaturer. Eller enda bedre: gå for flytende drivstoff som renset bensin, bensin, parafin eller når ingenting annet er tilgjengelig: diesel. Bare sørg for at brenneren faktisk kan brenne drivstoffet.

Snø er bare frosset vann
Det er åpenbart at du ikke kan ta med alt vannet du trenger for en vintertur. Du må smelte snø eller is. For snø trenger du en brenner, en veldig stor kjelet – og tålmodighet. Dess tørrere snøen er, jo lenger tid tar det. Hvis du smelter is, prøv å knuse den før du har den i kjelen for smelting. Dess større overflate av mange små stykker is vil gjøre at isen smelter hurtigere enn en stor blokk av fast is.

Spar energi og holde varmen
Når du har kokt vann, ikke kast bort restene. Fyll resten i vakuum flaske eller mat container for å isolere den fra kulden. Du kan senere bruke den for å lage neste måltid eller varm drikke. Og du kan bruke flasken som en oppvarming inni soveposen når du holde ut over natten. Legg den i bunnen av soveposen og du vil ha varme føtter de neste par timer.
Drikke er essensielt i lave temperaturer. Og det handler ikke bare om noe varmt å drikke, det handler om væskeinntak som er obligatorisk. I tillegg har du en betydelig redusert tørst i kalde temperaturer. Dermed trenger kroppen din å bli beskyttet mot dehydrering siden dette innebærer fare for både frostskader og nedkjøling.
Til tross for alle disse risikoene og ting som må vurderes er vinterturer er svært givende. Jeg elsker dem. Naturen er mer intens, det er mindre folk, det er som å rense hjernen. Bare prøv!

Sammendrag
• Søk ly for matlaging for og spar drivstoff.
• Unngå å lage mat inne i teltet!
• Hvis ingen annen mulighet enn teltet er tilgjengelig, følg sikkerhetsregler som er nevnt ovenfor. De er avgjørende for å overleve!
• Velg LPG patroner når det er mulig. Andre valget er hvit gass. Men bare når du har rett brenner som kan ta det.
• Knus snø / is før du begynner å smelte det. Jo større overflate, jo raskere den smelter.
• Hold alltid varmt vann i vakuum flasker. Dette hjelper deg til å varme soveposen og det gjør det enklere neste tilberedning.
• Drikk, drikke og drikke! Kalde temperaturer reduserer din tørst selv om din organisme trenger væske så mye som i varmere klima.

Aclima ullundertøy
© Primus Shop